شهرستان راسک با 5164کیلومتر مربع وسعت در جنوب استان سیستان و بلوچستان واقع است که از شمال با سرباز و ایرانشهر و از طرف شرق باحدود 121 کیلومتر خشکی به کشور پاکستان ،از جنوب به شهرستان چابهار و از غرب به نیکشهر محدود می گردد .این شهرستان از سه شهر (راسک- پیشین-پارود ) وسه بخش (مرکزی -پیشین -پارود)تشکیل شده و بیش از 100هزار نفر جمعیت را در خود جای داده است آب و هوای متاثر از دریای چابهار دارای تابستان گرم و مرطوب و زمستان معتدل و مناسب میباشد. یکی از قدیمی ترین مناطق بزرگ استان سیستان وبلوچستان ومقرتمدنهای بزرگی درادوارمختلف بوده است .تنوع آب وهوایی درمنطقه باعث شده میوه های متنوع مانند خرما ،خربزه درختی، موز،کنار،انبه ،چیکو،گوواواوانواع مرکبات ازقبیل لیمو،پرتقال، نارنگی وغیره کاشت شود .راسک به دلیل سرسبزبودن ووجود دره ورودخانه پرآب به طول 313کیلومتر، زیستگاه  انواع ماهیهاوتمساح پوزه کوتاه ایرانی است. معماری سنتی وپلکانی بافت روستایی خانه هایشان درگذراین مسیر خستگی راازتن مسافرمی زداید وآرامش وصف ناپذیری به او دست می دهد تزئینات خاصی با اشکال متنوع بر روی نمای خارجی خانه ها دیده می شود.وهمچنین دارای آثارمجموعه ها ومحوطه های تا ریخی زیادی شامل قلعه ها ،محوطه ها ، بافت ها وگورستانهای قدیمی است . 

راسک هشتمین شهرستان استان سیستان وبلوچستان است که درتاریخ دوازدهم اردیبهشت سال هزار و سیصد و هشتاد با مصوبه هیات وزیران ازشهرستان ایرانشهرجدا وبه صورت یک شهرستان مستقل درآمد مساحت شهرستان راسک حدود 5164 کیلومترمربع مساحت دارد که 95درصدآن کوهستانی ودربیشترمناطق غیرقابل سکونت می باشدواین کمبودمکان مناسب، جلوه ای ویژه به واحدهای مسکونی بخشیده است و جمعیت آن براساس آخرین آمارها حدود100000نفر است که 89درصدجمعیت درروستاها وفقط11درصد آن درشهرها زندگی می کنندکه درنوع خود بی نظیراست این شهرستان از شمال به شهرستانهاى سراوان وایرانشهر، از جنوب به شهرستان چابهار، از شرق به کشورپاکستان با120کیلومترمرز زمینی و از غرب به شهرستان نیکشهر محدود مى‏شود. مرکز شهرستان: شهر راسک مرکز شهرستان است . فاصله زمینى آن تا مرکز استان 495 کیلومتر و تا تهران 1765 کیلومتر است، فاصله هوایى آن تا تهران 1372کیلومتر مى‏باشد.این شهردرمسیرجاده ارتباطی سربازر چابهارواقع شده که مسافت آن تاچابهار وایرانشهر مساوی، یعنی 175کیلومتر است و تا  مرکز شهرستان سرباز80کیلومتر است.

رودهای مهم: رودخانه سرباز که از به هم پیوستن شاخه های فرعی سرکور،هنسانوچ،گویمرک،کیشکور و پشامگ ،جژان شکل گرفته و درمنطقه دشتیاری به رودخانه باهوکلات تغییرنام می دهد . بیشترین محدوده رودخانه سرباز در شهرستان راسک می باشد.و به دریای عمان منتهی می شود. دیگر رودخانه آن آشاراست که با پیوستن به رودخانه نهنگ از مسیر پاکستان و درنزدیکی گوادر به دریای عمان می ریزد . بیشتر آبادیهای شهرستان بصورت طولی دردوطرف رودخانه ودر پای کوهها شکل گرفته اند. رودخانه سرباز بزرگترین رودخانه فصلی بلوچستان محسوب می شود که دربعضی از قسمتهای مسیرخود بصورت دائمی می باشد.زندگی تمساح پوزه کوتاه دراین رودخانه براهمیت آن افزوده واحداث بزرگترین سداستان بر روی این رودخانه درنزدیکی پیشین درصورت رفع معضل خشکسالی چشم اندازروشنی دارد. وجود آب وهوای گرم ومرطوب باعث رونق کشاورزی درتمام فصول سال وتولیدمحصولات خاص مناطق قاره ای و تولید محصولات مهمی چون انبه ،خربزه درختی (پاپایا)،چیکو،زیتون محلی ، خرما وانواع مرکبات شده است

آب و هوا: آب و هواى شهرستان سرباز در تابستان گرم و خشک و در بعضی ازماههای سال به علت تاثیر بادهای موسمی با رطوبت (شرجی) و در زمستان معتدل است و بادهاى باران آور موسمى در فصل تابستان بصورت رگبارهای شدید وگاهی سیل آساو بادهاى باران‏آور غربى در فصل زمستان در این منطقه موجب ریزش پراکنده باران مى‏شوند . متوسط بارندگی این منطقه 90میلی متردرسال است که درچند سال اخیر (6سال) به کمتراز15میلی متررسیده است که این خشکسالی بی سابقه بخش عظیمی از کشاورزی را نابود وحتی دربعضی مناطق موجبات مهاجرت اجباری مردم رافراهم نموده است..

مهمترین بادهایى که در بلوچستان مى ‏وزند عبارتند از:

بادشمال - باد غربى - باد شرقى - باد جنوب غربى - باد جنوبى و باد روز. با وجود تمامى عوامل فوق، آب و هواى بلوچستان در نقاط مختلف آن با توجه به ارتفاع و موقعیت جغرافیایى و دورى و نزدیکى به دریا متفاوت است.

معمولاً بلوچستان را از نظر آب و هوایى به چهار منطقه: خوش آب وهوا - معتدل - گرمسیر - ساحلى تقسیم مى ‏کنند.

شهرستان راسک در این تقسیم ‏بندى، در ناحیه گرمسیرى قرار دارد. این شهرستان داراى تابستانهاى گرم است

از آنجا که شهرستان راسک ، در عرض جغرافیایى پایینى قرار دارد، در تابستان اشعه خورشید در این بخش تقریباً بصورت عمود مى ‏تابد که این امر موجب گرماى زیاد هوا در تابستان و اعتدال سرما در فصل زمستان مى‏گردد. حداکثر مطلق درجه حرارت، 45 درجه سانتیگراد در تابستان، و حداقل مطلق آن 1- درجه سانتیگراد در زمستان مى‏باشد. بطورکلى مى‏توان گفت که حداکثر درجه حرارت در ماههاى فروردین تا مهر مى‏باشد و حداقل آن مربوط به ماههاى آبان تا اسفند است. گرمترین ماه، تیر با 43/5 درجه سانتیگراد و سردترین ماه، بهمن با 2/5 درجه سانتیگراد مى ‏باشد. اختلاف دما در شبانه‏روز تقریباً زیاد است و به 10 درجه سانتیگراد مى‏رسد. و در زمستان سرماى خشکى غلبه دارد.

رطوبت نسبى: رطوبت این شهرستان ، تحت تأثیر بادهاى موسمى در تابستان و بادهاى غربى در زمستان است. میزان رطوبت نسبى نیز در فصول مختلف، متغیر است و بالاترین مقدار آن در ماههاى بهمن با %68/7، شهریور با %66/2 و مرداد با %64/2 و کمترین میزان آن در اردیبهشت با 44 درصد مى ‏باشد.

تبخیر: بعلت تابش شدید نور خورشید، میزان تبخیر بالاست و خشکى هوا نیز بر شدت آن مى‏افزاید. میزان تیخیر نیز مانند رطوبت نسبى، در فصول مختلف متغیر است. بالاترین میزان آن مربوط به ماههاى تیر با 411/6، مرداد با 353/5، خرداد با 327/7، شهریور با 326 میلیمتر، و کمترین مقدار آن مربوط به آذر با 106/4 میلیمتر مى ‏باشد.

فشار هوا: فشارهوا در تابستان، در سر تا سر این شهرستان کم بوده و در این فصل شرایط جوّى تا

حدودى نیز تحت‏ تأثیر بادهاى موسمى اقیانوس هند بوده و در زمستان بادهایى که از دریاى مدیترانه مى ‏وزند، در آن تأثیر دارند. ولى به دلیل ‏نبودن دستگاه فشارسنج در ایستگاه هواشناسى کجدر متأسفانه آمارى در دست نیست.

بارش: میزان بارندگى شهرستان راسک، در مجموع از کل استان بیشتر است و مى ‏توان گفت که پربارانترین منطقه استان سیستان و بلوچستان مى ‏باشد. اغلب بارندگیها در فصل زمستان اتفاق مى ‏افتد. فراوانى بارندگى به ترتیب زمستانه، تابستانه، بهاره و پاییزه است. از آنجا که این شهرستان ، تحت تأثیر دو رژیم، بادهاى موسمى و مدیترانه ‏اى قرار دارد، بنابراین در طول سال از دو نوع بارندگى برخوردار است. در سرباز علاوه بر اینکه میزان نزولات سالیانه کم است، مقدار آن نیز بسیار متغیر مى‏باشد. و بطورکلى میزان ریزش باران در دهستانهاى سرکور و کیشکور و در مجموع نواحى شمالى که داراى ارتفاعات زیادى هستند، به مراتب بیشتر از قسمت‏هاى جنوبى آن مى‏باشد. بعلاوه آمار ماهیانه نشان مى ‏دهد که مقدار بارندگى ماهیانه در فصول سال بسیار متغیر است و بین صفر تا 100 میلیمتر و یا بیشتر تغییر مى ‏کند. ماههاى خشک شامل مهر، آبان، مرداد و شهریور هستند و پربارانترین ماههاى آن اسفند با 94/5، دى با 65/5، خرداد با 49/1 میلیمتر مى ‏باشند. متوسط بارندگى سالانه در منطقه 226/8 میلمیمتر است.

بادها: جهت بادهایى که اغلب اوقات مى ‏وزند، در تابستان از جنوب شرقى و در زمستان از جنوب غربى مى ‏باشند. سرعت بادها متوسط است و معمولاً از 3 بوفورت (معادل 20 کیلومتر در ساعت) مى ‏باشد.فصل تابستان از لحاظ تکرار وزش باد، حائز بالاترین رقم بوده و حدود بیش از 50 درصد بادهاى سالیانه در اواسط خرداد تا اوایل مهرماه مشاهده مى ‏گردند و میانگین سرعت وزش بادها در سال، برابر با 14152 کیلومتر مى ‏باشد.

بادهاى این منطقه عبارتند از:

الف: بادهاى باران‏ آور: بادهاى باران آور شهرستان راسک عبارتند از:

بادهاى موسمى تابستانى: این بادها در فصل تابستان و از سمت جنوب شرقى منطقه را مورد هجوم قرار مى ‏دهند. این بادها را در اصطلاح محلى «جَهْلْ گُواتْ» (باد پایین)، «نَمْبى» (بادى که داراى رطوبت است)، «زِرِى گُوات » (بادى که از روى دریا مى ‏آید) «کوش» و «سِلِیخْ» مى ‏گویند. این بادها، رطوبت دریا را با خود مى ‏آورند و معمولاً از اواخر خرداد تا اواخر شهریور موجب ریزش بارانهایى که در اصطلاح محلى آنها را «بَشْ» مى ‏گویند، مى ‏شوند. این بارانها شاخه ‏اى از بارانهاى موسمى اقیانوس هند هستند. از ویژگى این بارانها، بروز مِه در شب قبل، خصوصاً در ارتفاعات و تشکیل ابرها در هنگام ظهر مى ‏باشد، بطوریکه از صبح تا ظهر هیچگونه ابرى در آسمان دیده نمى ‏شود ولى از ظهر به بعد، ابرها به سرعت تشکیل شده، همراه با رعد و برق و غرّش و طوفانى از گرد وخاک، موجب ریزش بارانهاى سیل آسا و شدید مى ‏شوند که گاهى این بارانها همراه با تگرگهاى درشتى هستند. بر اثر ریزش این بارانها سیلابهاى عظیمى بوجود مى ‏آید که خسارات فراوانى را به کشاورزان وارد مى ‏کنند و از آنجایى که این بارانها همراه با گرد و خاک و طوفان هستند، خود این طوفانها، موجب شکسته شدن درختان باغات مى ‏گردند. اگر این بادها در فصل بر داشت خرما بوزند، موجب فساد و از بین رفتن خرماها گردیده و بدین‏ترتیب از کیفیت و شیرینى آنها مى‏ کاهند. ولى با تمامى این معایب، بادهاى موسمى براى کشاورزان مفیدترین بادها محسوب مى ‏گردند، زیرا موجب ریزش باران و در نتیجه بالاآمدن سطح آب رودخانه ‏ها و تقویت منابع آبهاى زیرزمینى مى‏گردند. اگر این بادها در فصل تابستان در منطقه موجب ریزش باران نگردند، در آن صورت هیچ برنجى در منطقه - با توجه به اینکه برنج غذاى اصلى مردم این بخش مى ‏باشد - به عمل نمى ‏آید. و از طرفى اگر این بادها در هنگام برداشت برنجها بوزند، موجب زودرس و خوب شدن برنجها مى‏شوند. بطور کلى باید گفت که این بادها به حال مراتع، مزارع و نخلستانها بسیار سودمند بوده و موجب سرسبزى و خرّمى درختان و گیاهان مى ‏شوند.این باد اگر همراه ریزش باران بوزد، زمان بارندگى طولانى خواهد شد.زمانی که این باد بوزد و ترنج هم در حال روییدن برگهایش و یا کمى پس از آن، باشد، ترنج بزرگ مى ‏شود و رشد مى ‏کند و جداً نیکو مى ‏شود. ضمناً وزش این بادها بسیار ملایم است و معمولاً وزش آنها در هنگام غروب محسوس است.

بادهاى غربى (مدیترانه ‏اى):بیشتر در فصل زمستان منطقه را تحت تأثیر قرار مى‏دهند. این بادها از دریاى مدیترانه به سوى مشرق (ایران) حرکت مى ‏کنند، وقتى که با ارتفاعات غربى ایران (زاگرس) برخورد مى‏کنند، قسمت اعظم رطوبت خود را از دست مى‏دهند و درصد بسیار ناچپزى از رطوبت خود را به این منطقه مى‏آورند، ولى همین رطوبت ناچیز، موجب ریزش بارانهاى سیل آسایى در این بخش مى ‏شود. چون این بارانها کوتاه مدت و زودگذر هستند، خسارات فراوانى را به کشاورزان وارد مى‏کنند. گاهى امکان دارد که به مدت 10 تا 20 روز و حتى گاهى یکماه تمام بطور متوالى (هر روز) ببارند و سیلابهاى عظیمى را تولید کنند و موجب خرابى مساکن و مزارع، فرسایش و شسته شدن خاکهاى سطحى شوند و بعد از آن هیچ اثرى از آنها به چشم نخورد. تفاوتى که این بارانها، با بارانهاى موسمى دارند در این است که اولاً رعد و برق و غرّش کمترى دارند ثانیاً در زمستان اتفاق مى ‏افتند.

ب: سایر بادها: علاوه بر بادهاى موسمى و بادهاى مدیترانه ‏اى، بادهاى دیگرى نیزشهرستان راسک را تحت تأثیر قرار مى‏دهند. این بادها تأثیرات فراوانى در بهبود و یا از بین بردن محصولات کشاورزى دارند.

مهمترین این باددها عبارتند از:

باد شمال: در منطقه راسک  به بادى که از جانب مغرب (قبله) بوزد، باد شمال گفته مى‏شود. این باد، در طول سال مى ‏وزد که در فصل زمستان بسیار سرد و در تابستان گرم است. و معمولاً در تابستان و خصوصاً در هنگام برداشت گندم‏ها مى ‏وزد. این باد تفاوتى که با سایر بادها دارد در این است که معمولاً به صورت مستقیم و در یک خط راست حرکت مى ‏کند در حالیکه سایر بادها، حرکتى دَوَرانى داشته و به هر سمتى مى‏روند. باد شمال را در نواحى مختلف، به نامهاى گوناگونى از جمله »کُوکُدِتِراکِین« (شکافنده روپوش خوشه خرما)، «مَچ آگاه کَنوکْ» (بیدار کننده درخت خرما)، سوس دِرّین (پاره کننده جلبکها)، »جَىْ برانگیز« (بارورکننده جو) نامیده ‏اند. این باد براى کشاورزان بسیار مفید است و با وزش آن کشاورزان خوشحال مى‏شوند. باد شمال موافق تمام روییدنى‏هاست، درختان و میوه‏ هاى آن را از بیمارى، رو به بهبود مى ‏برد و هرگاه که پیاپى بوزد، آنها را خوبى مى ‏بخشد.

گُوریچْ: این باد جهت شمالى - جنوبى دارد، در تمام طول سال و معمولاً بیشتر در زمستان مى ‏وزد. اگر در فصل زمستان بوزد، درجه حرارت هوا را به اندازه‏اى پایین مى ‏آورد که در اثر آن آب مَشک‏ها و مزارع، منجمد مى ‏شوند. و اگر در تابستان بوزد، تولید گرد و خاک و طوفانهاى شنى مى ‏کند و بر خشکى هوا مى ‏افزاید، و گاه آبهاى سطحى نظیر رودخانه و برکه و ... را خشک مى‏ کند. از خصوصیات این باد این است که ابرها را به سرعت از بین مى ‏برد. اگر این باد در فصل برداشت خرما بوزد، کشاورزان بسیار شادمان شده و به درست کردن نوعى محفظه جهت نگاهدارى خرما، بنام »پات« مى‏پردازند. گوریچ بر سه نوع است: 1- سه روزه: که اگر بوزد، موجب خوب شدن خرماها مى ‏شود. 2- هفته ‏اى: که براى خرماها مفید است. 15 -3 روزه: که اگر بوزد، موجب زودرس و خشک شدن (چَل شدن)، خوشه خرماها م ى‏شود. اگر گوریچ در زمان کندن جوانه برنجها از خزانه و کاشتن آنها به زمین اصلى بوزد، موجب سردى آب مزارع یا »دَگارها« مى ‏شود که بر اثر آن، جوانه ‏هاى تازه کاشت شده زودتر رشد مى ‏کنند و کمتر خشک مى‏ شوند. و اگر همین باد، در زمان برداشت برنجها بوزد، موجب زودرس و خراب شدن برنجها مى ‏گردد.

باد شرقى (رُوچْ آسان):این باد از طرف مشرق و به ندرت تنها هنگامى که هوا ابرى باشد، مى ‏وزد. در اصطلاح محلى به آن «هَوْران گیچیت» یعنى بادى که ابرها را بارور کرده و موجب ریزش آنها مى ‏گردد، مى ‏گویند. بیشتر در زمستانها و در فصل خرماها (هامین)، داراى وزش ملایمى است و خطرى براى کشاورزان ندارد.

باد شمال شرقى (سُهَیْلْ):بیشتر در هنگام برداشت خرماها و خصوصاً برداشت مضافتى ‏ها مى ‏وزد، تقریباً یک باد سرد، خوشایند و بسیار دلکشى است.

کُرُوُسُکْ: این باد محلّى خاص روستاى دپکور مى‏باشد که از درّه‏ هاى پرپیچ و خم رودخانه سرباز به دلیل اختلاف دما و فشار به سمت نواحى پست و جنوبى به حرکت در مى ‏آید و در محل تلاقى دو رودخانه سرباز و کیشکور، به صورت بادى ملموس درآمده و در ماههاى سرد سال، موجبات آزار اهالى را فراهم مى ‏آورد. و بیشتر در موقع صبح مى‏ وزد و حتى موجبات گرد و غبار را فراهم مى ‏کند.

تقسیمات کشورى: این شهرستان داراى 3شهر (راسک،پارود و پیشین )و3 بخش( مرکزى -پارود و پیشین )

-منابع آب منطقه راسک

آبهاى سطحى:

آبهاى سطحى این بخش را مى ‏توان به دو دسته آبهاى دایمى و آبهاى فصلى تقسیم بندى نمود. الف: منابع آب دایمى: با وجود آنکه رودخانه سرباز مهمترین رودخانه شهرستان محسوب مى ‏گردد ولى چنانچه در طى دو یا سه سال بارندگى رخ ندهد، بیشتر بستر آن خشک مى ‏شود. ولى در بعضى جاها، بستر آن همیشه داراى آب است. آب این رودخانه در مواقع کم آبى، معمولاً از مرکز بخش سرباز تا دَپْکَوْرْ دایمى است. ولى از دَپْکَوْرْ تا روستاى جَمیدَر آبى در بستر آن جریان ندارد، دوباره از روستاى جَمیدَر تا نرسیده به روستاى زِیارَتْ جاه آب جریان مى ‏یابد، ولى از زِیارَتْجاه تا پایین دست روستاى حِیط بستر آن خشک است. آنگاه از روستاى نُوبَنْدْ تا قسمت عُلیاى چراغان آب جریان دارد، از این نقطه تا نزدیکى روستاى هُدارْ بستر آن خشک مى‏باشد. سپس در نزدیکى هُدارْ جریان یافته و در پایین دست هُدار دوباره خشک شده تا اینکه در نزدیکى سد پیشین مجدداً آب در بستر آن جریان مى‏یابد. همچنین، سرچشمه و منشأ تمامى رودها داراى آب دایمى هستند. معمولاً سرچشمه این رودها، نواحى کوهستانى هستند که به علت عدم نفوذ آب در این نواحى آب‏ها بصورت سطحى جریان مى ‏یابند و منابع آب دایمى را در آن مناطق تشکیل مى ‏دهند. به همین جهت در محل سرچشمه اغلب رودخانه ‏هاى این بخش روستاهایى دیده مى‏شوند که اشتغال اهالى آنها، باغدارى مى ‏باشد. یکى دیگر از منابع آبهاى دایمى، چشمه ‏ها هستند که بطور پراکنده دیده شده و بیشتر در دهستانهاى سرکور و کیشکور و در بستر رودها، خصوصاً رودخانه سرباز، وجود دارند که آب آنها بیشتر صرف آشامیدن اهالى و دامها و در مواردى آبیارى باغات مى ‏شود. معمولاً در محل ظهور چشمه‏ ها، روستاهاى کوچکى، با تعدادى درخت خرما و باغات انگشت شمارى، احداث شده ‏اند که چنین وضعى در دهستان کیشکور بیشتر چشمگیر است. هر چند این چشمه ‏ها داراى آبدهى زیادى نیستند ولى با این وجود در بعضى از روستاها اهمیت حیاتى دارند، بطوریکه با خشک شدن آنها، زندگى اهالى غیرممکن مى ‏شود و مجبور به ترک وطن و کوچ مى ‏گردند.

ب: منابع آب فصلى: این منابع شامل سیلابهایى است که بطور نامنظم و در مواقع بارندگى در رودخانه‏ ها جارى مى ‏شوند. از این منابع، تنها براى کشت گندم و جو و ماش و... استفاده مى ‏کنند. این سیلابها، با وجود خرابى فراوانى که به بار مى ‏آورند، در برخى از دهستانهاى منطقه، خصوصاً در کیشکور و عموماً در سرکور و ایرافشان و آشار ... داراى اهمیت فوق‏ العاده اى هستند. البته در قسمت عُلیاى دره سرباز نیز از سیلابها براى کشت زمینهایى که آب رودخانه به آنها سوار نمى‏شود، استفاده مى‏ کنند. ولى در طول دره سرباز و پایین‏تر از قریه سرباز، استفاده از سیلابها به ندرت مشاهده مى ‏شود، فقط در مواردى جهت رسوبگذارى زمینهاى مصنوعى، از آب سیلابهااستفاده مى ‏کنند. از علتهاى سیلابى بودن آب رودها مى ‏توان به رگبارهاى تند باران، شیب زیاد و کوهستانى ‏بودن این بخش اشاره کرد.

کیفیت شیمیایى آبهاى فصلى یا رودخانه‏ ها: به دلیل غیرنمکى بودن تشکیلات زمین‏شناسى در این بخش، کیفیت شیمیایى آب رودخانه ‏ها بطور کلى مناسب است. همچنین نمونه ‏هاى برداشت شده از رودخانه ‏هاى مختلف، اسیدیته آن را بطور متوسط برابر 8، و هدایت الکتریکى آن را، با توجه به زمان پرآبى و یا کم آبى رودخانه‏ ها از 275 تا 1055 میکروموز بر سانتیمتر و درجه مرغوبیت آب را از نظر کشاورزى طبق استانداردهاى جهانى، خوب تا متوسط نشان مى ‏دهد. میزان نمک‏هاى مخلوط در آب رودخانه سرباز برابر 282 میلى‏گرم در لیتر است که این رقم در سطح قابل قبولى براى کشت گیاهان مختلف مى‏باشد. میزان نمک طعام رودخانه سرباز 68 میلى‏گرم در لیتر و قلیائیت آب در حدود 7/9 اندازه ‏گیرى شده است، یعنى بطور کلى از نظر شورى و قلیائیت، آب این رودخانه براى کشاورزى در سطح مطلوبى قرار مى‏گیرد.

رژیم رودخانه ‏ها: بطور کلى جریان سالانه این رودها، معمولاً توسط چند طغیان، که اغلب به صورت ناگهانى، ظرف چند ساعت پس از رگبار به اوج مى‏رسد، تأمین مى ‏گردد. بنابراین جریان پایه معمولاً دراین رودخانه ‏ها وجود ندارد. پس از خاتمه هر طغیان، جریان رودها رو به خشکى مى‏ گذارد. عامل مذکور وهم عدم ریزش برف و فقدان آبرفتهاى ضخیم سبب شده است که رودهاى منطقه تماماً غیردائمى( فصلى و موقتى) خوانده شوند. فصل سیلاب یا در زمستان و یا در ماههاى تیر و مرداد است.


تاریخ بروزرسانی : ۲۸ اسفند ۱۴۰۱ ۱۹:۰۰

صنعت و تجارت

 

کارخانه سیمان

شهرستان راسک دارای پتانسیل های صنعتی و تجاری می باشد از جمله  شرکت سیمان تیس چابهار (کارخانه سیمان مکران راسک)در مرداد ماه سال ۱۳۸۲ به صورت شرکت سهامی خاص و به منظور احداث کارخانه تولید سیمان خاکستری (پرتلند) تاسیس گردید.

زمین طرح به مساحت ۶۰ هکتار می باشد که با توجه به واقع شدن آن در نزدیکی به معادن مواد اولیه مورد نیاز از مزایای زیادی برخوردار بوده و کلیه عملیات مکان یابی، زمین شناسی، مطالعات نیمه تفصیلی معدن و انتخاب دقیق محل اجرای طرح با رعایت ضوابط حفظ محیط زیست انجام پذیرفته است.

پروژه سیمان مکران متعلق به بخش خصوصی و با مشارکت بانک سپه با پیشرفت فیزیکی 100درصد در منطقه لاشارکاهی بخش مرکزی شهرستان راسک در دست احداث می باشد.کارخانه سیمان راسک (مکران تیس) با ظرفیت تولید روزانه 3300 تن  در حد حائل شهر قصرقند و جکیگور ودر منطقه لاشار کاهی شهرستان راسک با سرمایه گذاری مشترک بخش خصوصی وبانک سپه در دست احداث است.

 این پروژه مورخ 1401/08/19با حضور محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور ،مدرس خیابانی استاندار سیستان و بلوچستان ، شهرکی معاون اقتصادی استانداری، سلیم کدخدا فرماندار شهرستان راسک ،مسئولین استان و شهرستان ،معتمدین محلی کارخانه سیمان ۳۳۰۰تنی مکران شهرستان راسک (سومین کارخانه سیمان استان سیستان و بلوچستان) در منطقه لاشار کاهی از توابع بخش مرکزی شهرستان راسک با اعتبار صرف شده ۵۰۰میلیارد تومان و ۲۳میلیون یرو افتتاح و مورد بهره‌برداری قرار گرفت.
کلنگ احداث این کارخانه در سال ۱۳۹۳ با حضور مسئولین کشوری،استانی و شهرستانی در زمینی با مساحت ۶۰هکتار در منطقه مذکور شهرستان راسک به زمین زده شد.
کارخانه سیمان مکران شهرستان راسک ظرفیت تولید ۳۳۰۰تن کلینگر و ۱۷۰۰ تن سیمان در روز را دارد که  در حال حاضر ۳۵۰نفر بطور مستقیم و ۱۵۰۰نفر بطور غیر مستقیم مشغول بکار می باشند، که در ایجاد اشتغال جوانان بومی شهرستان و منطقه نقش بسزایی خواهد داشت.سیمان تولیدی این کارخانه علاوه بر تأمین نیاز سیمان منطقه به کشورهای همسایه و خلیج فارس نیز صادر می شود.
https://rask.sbportal.ir/sbportalsd_content/media/image/2022/11/33840_orig.jpg

 

  



 از دیگر پتانسیل های شهرستان راسک میتوان به کشتارگاه صنعتی کیمیا گوشت شهرستان اشاره نمود این واحد یکی از مجهزترین کشتارگاههای کشور به حساب می آید که با همت و سرمایه گذاری بخش خصوصی ایجاد شده است این کشتارگاه در زمینی به مساحت 27 هزار مترمربع در سال 1390 با سرمایه گذاری 200 میلیارد ریال راه اندازی شده است با کار و تلاش شبانه روزی و فعالیت خوب کارکنان، این کشتارگاه در بین 400 واحد در سال های 91 و 92 به عنوان واحد نمونه کشوری شناخته شده است جهت کسب اطلاعات بیشتر اینجاکلیلک نمایید

 


تاریخ بروزرسانی : ۲۸ اسفند ۱۴۰۱ ۱۹:۰۰
  • قریب به 85 درصد جمعیت شهرستان در بخش کشاورزی و دام فعالیت دارند و اقتصاد شهرستان مبتنی بر کشاورزی و دامپروری می باشد.

  • متوسط بارندگی سالیانه شهرستان 120-80 میلی متر می باشد که جزو مناطق خشک و نیمه خشک از نظر بارندگی ها قرار دارد.

  • سطح زیر کشت شهرستان 17500 هکتار می باشد که 9500 هکتار زیر کشت محصولات زراعی و 8000 هکتار زیر کشت انواع محصولات باغی قرار دارد .

  • تعداد چاه های کشاورزی 1137 حلقه می باشد که از این تعداد 555 حلقه چاه فاقد پروانه و 582 حلقه چاه دارای پروانه بهره برداری می باشند.

  • با توجه به استعدادهای دامی منطقه و وجود نژادهای بومی مقاوم و سازش یافته با شرایط محیطی زمینه بسیار مناسبی برای پرواربندی گوساله ، گوسفند ، بز و پرورش طیور بومی مهیا بوده و جمع کثیری از بهره برداران در این بخش فعال می باشد.

  • وجود کشتارگاه صنعتی و دو واحد صنعتی پرورش مرغ گوشتی در بخش پیشین شرایط و انگیزه لازم برای احداث دامداری های صنعتی و سنتی و همچنین کاشت علوفه ایجاد نموده است . همچنین در حال حاضر چهار واحد پرورش مرغ گوشتی دیگر در حال احداث می باشند که امید می رود با بهره برداری از این واحدها، نیاز گوشت سفید شهرستان مرتفع گردد.

  • شهرستان راسک دارای شرایط چهار فصل و منحصر به فردی است که محصولات زراعی و باغی گرمسیری، نیمه گرمسیری و معتدله در این شهرستان قابلیت کشت دارند . آب و هوای این شهرستان گرم و نسبتاً مرطوب و زمستان معتدل بوده که مناسب کشت انواع درختان میوه گرمسیری و نیمه گرمسیری از جمله: انبه ،موز ،گواوا( زیتون محلی=جام)،کنار،چیکو، فالسا،جم، پاپایا(خربزه درختی)، آنونا( سیتاپل)،انگور،زیتون،انار، انواع مرکبات و نخیلات می باشد. همچنین در بعضی ارتفاعات شهرستان انواع درختان میوه مناطق معتدله از جمله : زردآلو ، هلو، سیب محلی، و... کشت میگردد که این تنوع کشت بدلیل دامنه گسترده اختلاف ارتفاع از سطح دریا (3000 متر در بخش پیشین و 1700 متر ارتفاعات گورناگ) می باشد .

  • بخش پیشین که همانند یک گلخانه طبیعی می باشد ، موجب عمل آوری محصولات خارج از فصل از جمله : پیاز ، هندوانه ، گردیده که بدلیل عرضه محصول به بازار در فصل زمستان که تقاضا بالا بوده و خلاء محصول در بازار احساس میشود، تنظیم بازار و کنترل قیمت ها بخش پیشین همانند یک گلخانه طبیعی شرایط بسیار مناسبی برای توسعه کشت محصولات زراعی خارج از فصل از قبیل هندوانه ، پیاز بادمجان ، فلفل ، بامیه و ... را دارد که در زمانی محصول به بازار عرضه میشود که میزان عرضه پایین و میزان تقاضا بالا و به تبع آن قیمت محصول بالا می باشد. لذا عرضه محصول به بازار در این برهه زمانی علاوه بر تعدیل و کنترل قیمت محصول در بازار درآمد مناسبی عاید بهره برداران می کند.

  • رودخانه سرباز به عنوان شاهرگ حیاتی که  بیشتر محدوده آن در شهرستان راسک می باشد.، مهمترین منبع تأمین آب کشاورزی بوده و اراضی کشاورزی و آبادی ها در حاشیه رودخانه اصلی سرباز قرار گرفته اند و بدلیل اینکه جاده استراتژیک ایرانشهر ـ چابهار در حاشیه همین رودخانه واقع گردیده ، باغات میوه جات گرمسیری و نیمه گرمسیری منظره ای بدیع و دلفریب برای گردشگران و مسافران فراهم آورده است.

  • با راهبردهای تعیین شده از سوی مقام معظم رهبری باید به سمت استقلال اقتصادی حرکت کنیم تا آسیب‌پذیری ما درمقابل تشدید تحریم  کاهش یابد، چرا که فشارهای تحریم اقتصادی در سنوات گذشته نشان داد، دشمن از ضربه زدن به ایران اسلامی در هر عرصه‌ای که بتواند دریغ نخواهد کرد. بدون تردید برای اجرای مقاومت اقتصادی  و خنثی نمودن توطئه های دشمنان و کاهش اثرات تحریم ها و فشارهای اقتصادی ، بخش کشاورزی با تولید بیشتر محصولات کشاورزی و کاهش وابستگی به بیگانگان و نیل به خودکفایی جایگاه مهم و نقش بی بدیلی دارد،زیرا خودکفایی در بخش کشاورزی تاثیرپذیری از نوسانات ارزی را کم می‌کند و تورم را در جامعه به سیر نزولی سوق خواهد داد .

بیشتر از یک پنجم فرآورده های غذایی در کشورهای در حال توسعه به صورت ضایعات بر اثر فساد ناشی از عوامل گوناگون فیزیکی، شیمیایی و بیولوژی در مراحل کاشت، داشت و برداشت و پس از برداشت تا زمان توزیع و مصرف از بین می رود. به عقیده کارشناسان وصاحبنظران ، کشاورزی بعنوان محور توسعه اقتصادی ایران  که معادل یک چهارم تولید ناخالص ملی ، یک سوم نیروی اشتغال و همچنین تامین چهار پنجم نیاز غذائی کشور را به عهده دارد، بدون تردید با ایجاد صنایع تبدیلی در روستاها ، این صنایع از میزان بیکاری های دائمی و فصلی در مناطق روستایی می کاهد و به افزایش تولیدات روستایی، بهره وری، ایجاد فرصت های شغلی، تأمین نیازهای اساسی ، پیوند با دیگر بخش های اقتصادی و کاهش نابرابری های منطقه ای منجر خواهد شد. لذا اینگونه صنایع می تواند پیش نیاز استراتژی صنعتی شدن و تأمین کننده امنیت غذایی در کشور باشد.
در اقتصاد کشاورزی معاصر صنایع تبدیلی عامل مهمی در فرآوری محصولات کشاورزی می باشد. از یک سو ارزش افزوده محصولات اولیه بخش را ارتقا می دهد و از سوی دیگر محصولاتی به بازار ارایه می کند که با استفاده از تکنولوژی مدرن به دست آمده اند . بنابراین از نظر استمرار تولید و مولد بودن دارای ویژگی های مناسبی هستند. علاوه بر این از منابع موجود به نحو مطلوبی استفاده و کارایی و راندمان منابع در مقایسه با حالت قبل به نحو قابل توجهی افزایش می یابد . با تبدیل و فرآوری محصولات کشاورزی ضمن تولید مواد غذایی و سایر فراورده‌های با ارزش افزوده بالا، امکان نگهداری و حمل و نقل آسان آنها را فراهم می‌نماید.
 بیش از 85 درصد صنایع تبدیلی و تکمیلی مربوط به بخش کشاورزی را صنایع غذایی تشکیل می دهد . با توجه به آثار مستقیم و غیر مستقیم این صنایع از نظر تولید و اشتغال که در بخش کشاورزی برجای می‌گذارد، موجب رشد  و شکوفایی درسطح کلان اقتصاد می‌گردد.
کشورهای توسعه یافته همواره سیاست اقتصادی خود را بر مبنای تلفیق کشاورزی و صنعت استوار کرده اند. میزان تحقق پذیری پیوند زراعی - صنعتی درسطح ملی در حد قابل توجهی به رشد متوازن کشاورزی و صنعت و همبستگی متقابل آنها مربوط می شود.
ضرورت توسعه صنایع تبدیلی بخش کشاورزی بعنوان بخش اصلی صنایع روستائی در درجه اول ، موجب کاهش ضایعات شده و در مرحله بعد به افزایش و بهبود تولید تمامی فرآورده های کشاورزی کمک می کند و قادر است کالا را با بسته بندی مناسب و کاملا بهداشتی در اختیار مصرف کننده قرار دهد.
نزدیکی صنایع تبدیلی به محل تولید ،از میزان ضایعات می کاهد ، ضمن اینکه موجب حذف هزینه حمل ونقل و در نتیجه کاهش قیمت تمام شده فراورده های تولیدی نیز می گردد.

با توجه به میزان بالای ضایعات محصولات کشاورزی و همچنین ناکافی بودن توسعه صنایع پس از برداشت محصول در سال های گذشته، پتانسیل رشد و توسعه این صنعت بسیار بالاست.، علاوه بر این به منظور ایجاد افزایش ارزش افزوده در بخش کشاورزی خصوصاً برای جلب سرمایه گذاران در این بخش لازم است صنعت مذکور در کشور توسعه جدی پیدا نماید.

  • احداث منابع کوچک آبی بر روی رودخانه های فصلی علاوه بر کنترل سیلاب و کاهش خسارات به اراضی حاشیه رودخانه ها ، موجب تقویت سفره های زیر زمینی گردیده و آب مورد نیاز اراضی زراعی و باغی را تأمین می نماید.

  • احداث دیواره حفاظتی برای اراضی حاشیه رودخانه سرباز ، علاوه بر حفاظت از اراضی ، منابع آبی  از قبیل قنوات ، چاهکها ، کاریز ها و کانال های آبیاری را از گزند سیلاب های فصلی در امان نگاه می دارد.

  • اجرای روش های نوین آبیاری ، نویدبخش توسعه کشاورزی مکانیزه در شهرستان بوده و در سال جاری بدلیل حمایت های ویژه دولت از این بخش ( اجرای سیستم های نوین آبیاری  با مشارکت 15 درصد بهره بردار و 85 درصد بخش دولتی) با استقبال بی سابقه کشاورزان مواجه گردیده است که این مسئله موجب استفاده بهینه از منابع آب ، کاهش نیروی کارگری ، کاهش هزینه های تولید و استفاده حداکثری از اراضی کشاورزی می گردد .

  • وجود استخرهای چند منظوره کشاورزی و آب بندهای احداث شده در مناطق مختلف شهرستان، شرایط مناسبی برای پرورش ماهیان گرمابی فراهم آورده است که ماهیدار نمودن استخرها و آب بندها و سرمایه گذاری در این بخش باعث ایجاد اشتغال پایدار و افزایش تولید آبزیان می گردد.

  • شهرستان راسک دارای قابلیت تولید سه مرحله برنج در سال می باشد که دو مرحله آن با کشت بذر و خزانه گیری صورت می پذیرد و مرحله سوم با رتون گیری از کاشت مرحله دوم بدست می آید که به مراتب کیفیت محصول بسیار بالاتر از دو مرحله قبل می شود. کشت برنج و شبدر در اراضی حاشیه ای رود خانه سرباز بطور تناوبی جهت استفاده بهینه از روان آب های سطحی و کاهش خسارات آفت ، بیماریها و علف های هرز حائز اهمیت می باشد.

  • کشت نخیلات از دیر باز در این شهرستان مرسوم بوده که جایگزین نمودن ارقام اقتصادی و تجاری به صورت نهال کشت بافتی و پاجوش در سال های اخیر توسعه یافته و باغات اقتصادی منظمی احداث گردیده است

  • با توجه به اصلاح الگوی کشت منطقه و توجه ویژه به محصولات استراتژیک ، کشت گندم در شهرستان افزایش چشمگیری در سالیان اخیر یافته است و رفته رفته کشت گندم به یکی از کشت های مهم و عمده شهرستان تبدیل می شود. به گونه ای که در سال جاری با اجرای سیاست های حمایتی 1800 هکتار از اراضی شهرستان به کشت گندم اختصاص یافته است.

  • کشت دانه های روغنی از جمله کلزا به منظور خود کفایی در تولید روغن نباتی در دستور کار جهاد کشاورزی قرار گرفته که در چند ساله اخیر و پس از کشت های آزمایشی و تحقیقاتی ، بدلیل سازگاری با منطقه و عملکرد مناسب در واحد سطح با استقبال کشاورزان پیشرو مواجه گردیده و هم اکنون یکی از محصولات زراعی مهم منطقه می باشد .

  • وجود نهالستان میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری و باغات مادری در بخش پیشین ، موجب تولید نهال های استاندارد و عاری از آفات و بیماریهای قرنطینه ای گردیده که علاوه بر تولید نهال مورد نیاز کشاورزان منطقه، به سایر شهرستانها و استانهای کشور صادر می گردد  که این امر موجب توسعه کشت محصولات گرمسیری و نیمه گرمسیری و احداث باغات منظم ، یک دست و اقتصادی گردیده است 

       

      شهرستان راسک  دارای شرایط چهار فصل و منحصر به فردی است که محصولات زراعی و باغی گرمسیری، نیمه گرمسیری و معتدله در این شهرستان قابلیت کشت دارند. آب و هوای این شهرستان گرم و نسبتاً مرطوب با زمستان­های معتدل بوده که مناسب کشت انواع درختان میوه گرمسیری و نیمه گرمسیری از جمله: انبه، موز، گواوا( زیتون محلی=جام)، کنار، چیکو، فالسا، جم، پاپایا(خربزه درختی)، آنونا( سیتاپل)، انگور، زیتون، انار، انواع مرکبات و نخیلات می باشد. همچنین در بعضی ارتفاعات شهرستان انواع درختان میوه مناطق معتدله از جمله : زردآلو، هلوی محلی، سیب محلی، و... کشت می­گردد که این تنوع کشت بدلیل دامنه گسترده اختلاف ارتفاع از سطح دریا (300 متر در بخش پیشین تا 1700 متر ارتفاعات گورناگ) می­باشد

  • . 


تاریخ بروزرسانی : ۲۸ اسفند ۱۴۰۱ ۱۹:۰۱


تاریخ بروزرسانی : ۱۵ شهریور ۱۴۰۱ ۱۵:۲۳