شهرستان سرباز  با 11500 کیلومتر مربع وسعت در جنوب استان سیستان و بلوچستان واقع است که از شمال با سراوان و ایرانشهر و از طرف شرق باحدود 121 کیلومتر خشکی به کشور پاکستان ،از جنوب به شهرستان چابهار و از غرب به نیکشهر محدود می گردد .این شهرستان از چهار شهر (راسک-سرباز- پیشین-پارود ) وچهار بخش (مرکزی -سرباز-پیشین -پارود)تشکیل شده و بیش از 186165 نفر جمعیت را در خود جای داده است که 28500 نفر ساکن در نقاط شهری و166500 نفر در نقاط روستایی زندگی میکنند آب و هوای متاثر از دریای چابهار دارای تابستان گرم و مرطوب و زمستان معتدل و مناسب میباشد. یکی از قدیمی ترین مناطق بزرگ استان سیستان وبلوچستان ومقرتمدنهای بزرگی درادوارمختلف بوده است .تنوع آب وهوایی درمنطقه باعث شده میوه های متنوع مانند خرما ،خربزه درختی، موز،کنار،انبه ،چیکو،گوواواوانواع مرکبات ازقبیل لیمو،پرتقال، نارنگی وغیره کاشت شود .سربازبه دلیل سرسبزبودن ووجود دره ورودخانه پرآب به طول 313کیلومتر، زیستگاه  انواع ماهیهاوتمساح پوزه کوتاه ایرانی است. معماری سنتی وپلکانی بافت روستایی خانه هایشان درگذراین مسیر خستگی راازتن مسافرمی زداید وآرامش وصف ناپذیری به او دست می دهد تزئینات خاصی با اشکال متنوع بر روی نمای خارجی خانه ها دیده می شود.وهمچنین دارای آثارمجموعه ها ومحوطه های تا ریخی زیادی شامل قلعه ها ،محوطه ها ، بافت ها وگورستانهای قدیمی است . 

سرباز هشتمین شهرستان استان سیستان وبلوچستان است که درتاریخ دوازدهم اردیبهشت سال هزار و سیصد و هشتاد با مصوبه هیات وزیران ازشهرستان ایرانشهرجدا وبه صورت یک شهرستان مستقل درآمد مساحت سربازحدود 11500 کیلومترمربع مساحت دارد که 95درصدآن کوهستانی ودربیشترمناطق غیرقابل سکونت می باشدواین کمبودمکان مناسب، جلوه ای ویژه به واحدهای مسکونی بخشیده است و جمعیت آن براساس آخرین آمارها حدود186165نفر است که 89درصدجمعیت درروستاها وفقط11درصد آن درشهرها زندگی می کنندکه درنوع خود بی نظیراست این شهرستان از شمال به شهرستانهاى سراوان وایرانشهر، از جنوب به شهرستان چابهار، از شرق به کشورپاکستان با120کیلومترمرز زمینی و از غرب به شهرستان نیکشهر محدود مى‏شود. مرکز شهرستان: شهر راسک مرکز شهرستان است . فاصله زمینى آن تا مرکز استان 495 کیلومتر و تا تهران 1765 کیلومتر است، فاصله هوایى آن تا تهران 1372کیلومتر مى‏باشد که جمعیتی غالب بر5000نفردارد.این شهردرمسیرجاده ارتباطی ایرانشهر چابهارواقع شده که مسافت آن تاچابهار وایرانشهر مساوی، یعنی 175کیلومتر است

رودهای مهم: رودخانه سرباز که از به هم پیوستن شاخه های فرعی سرکور،هنسانوچ،گویمرک،کیشکور و پشامگ ،جژان شکل گرفته و درمنطقه دشتیاری به رودخانه باهوکلات تغییرنام می دهد و به دریای عمان منتهی می شود. دیگر رودخانه آن آشاراست که با پیوستن به رودخانه نهنگ از مسیر پاکستان و درنزدیکی گوادر به دریای عمان می ریزد . بیشتر آبادیهای شهرستان بصورت طولی دردوطرف رودخانه ودر پای کوهها شکل گرفته اند. رودخانه سرباز بزرگترین رودخانه فصلی بلوچستان محسوب می شود که دربعضی از قسمتهای مسیرخود بصورت دائمی می باشد.زندگی تمساح پوزه کوتاه دراین رودخانه براهمیت آن افزوده واحداث بزرگترین سداستان بر روی این رودخانه درنزدیکی پیشین درصورت رفع معضل خشکسالی چشم اندازروشنی دارد. وجود آب وهوای گرم ومرطوب باعث رونق کشاورزی درتمام فصول سال وتولیدمحصولات خاص مناطق قاره ای و تولید محصولات مهمی چون انبه ،خربزه درختی (پاپایا)،چیکو،زیتون محلی ، خرما وانواع مرکبات شده است

صنعت و تجارت

 

کارخانه سیمان

شهرستان سرباز دارای پتانسیل های صنعتی و تجاری می باشد از جمله  شرکت سیمان تیس چابهار (کارخانه سیمان مکران سرباز)در مرداد ماه سال ۱۳۸۲ به صورت شرکت سهامی خاص و به منظور احداث کارخانه تولید سیمان خاکستری (پرتلند) تاسیس گردید.

زمین طرح به مساحت ۶۰ هکتار می باشد که با توجه به واقع شدن آن در نزدیکی به معادن مواد اولیه مورد نیاز از مزایای زیادی برخوردار بوده و کلیه عملیات مکان یابی، زمین شناسی، مطالعات نیمه تفصیلی معدن و انتخاب دقیق محل اجرای طرح با رعایت ضوابط حفظ محیط زیست انجام پذیرفته است.

پروژه سیمان تیس چابهار متعلق به بخش خصوصی و با مشارکت بانک سپه با پیشرفت فیزیکی بیش از ۷۸ ٪ در منطقه لاشارکاهی بخش مرکزی شهرستان سرباز در دست احداث می باشد.کارخانه سیمان سرباز(مکران تیس) با ظرفیت تولید روزانه 3300 تن  در حد حائل شهر قصرقند و جکیگور ودر منطقه لاشار کاهی شهرستان سرباز با سرمایه گذاری مشترک بخش خصوصی وبانک سپه در دست احداث است.
در حال حاضر عملیات نصب تجهیزات وقطعات در حال انجام بوده و درصورت اجرا وتأمین زیرساخت های ضروری شامل برق (درمرحله جاری اول به میزان 5مگاوات) خط انتقال آب (درقالب پروژه مجتمع آب روستایی لاشار کاهی ) شبکهٔ فیبر نوری و راه ارتباطی (چراغان. لاشار کاهی به طول 12 کیلومتر ) امکان راه اندازی خط تولید محصول کلینکر در فاز اول در دههٔ مبارک فجر یا طول سال جاری میسر می‌گردد.
شایان ذکر است که برای اجرای پروژه‌های مذکور از محل اعتبارات استانی در سال جاری مجموعاً بالغ بر 12 میلیارد تومان درکمیته برنامه ریزی شهرستان مورد تصویب قرار گرفته است.
در صورت بهره برداری عملی از فاز یک شرایط برای استخدام 1400نفر بصورت مستقیم وبیش از 3هزار نفر بطور غیر مستقیم فراهم خواهد شد.
مضاف بر این با آغاز تولید  سیمان تحولی شگرف در رونق اقتصادی وایجاد اشتغال منطقه از طریق شکل گیری و توسعهء مشاغل خدماتی ورفاهی  و اجرای طرح های تکمیلی وجانبی رخ خواهد داد.
با توجه به موقعیت ممتاز کارخانه در حد فاصل مرزهای شرقی (پاکستان) و مرزهای آبی جنوبی (حاشیه جنوب خلیج فارس) از یک طرف و ظرفیت عظیم معدنی آن از سوی دیگر نقش و تأثیر تولیدات آن درتقویت جایگاه اقتصادی افزایش سرانهء تولید استان چشمگیر خواهد بود.